İnverter nedir ve nasıl çalışır?
Güneş enerji sistemlerinizde ihtiyacınız olan solar invertelerin nasıl çalıştığı ve ne işe yaradığını merak ediyorsanız bilgi almak için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.Solar inverter nedir ve nasıl çalışır?
Dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin artmasıyla birlikte güneş sistemlerine olan ilgi de inanılmaz oranlarda arttı. Güneşin tüm eve güç verme yeteneği, büyük bir çevresel artıdır (Tasarruf edilen tüm elektriği düşünün!) ve her gün erişimimiz olan bir kaynağın harika bir kullanımıdır.
Ancak güneş sistemleri söz konusu olduğunda, bunların nelerden oluştuğunu ve nasıl çalıştıklarını gerçekten biliyor musunuz? Güneş sistemleri, güneş panellerinden (veya fotovoltaik (PV) panellerden), bir solar inverterden ve her şeyi yerinde tutmak için bir raftan oluşur. Sisteme bağlı olarak akü, şarj kontrol cihazı, panellerin miktarı ve türü, ihtiyaç duyulan enerji çıkışına bağlı olacaktır. Güneş enerjisi sistemlerinin ne kadar önemli ve faydalı olduğunu göz önünde bulundurarak, solar inverterlerin nasıl çalıştıkları ve iyi bir solar inverterde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda sizleri bilgilendirmek istedik.
Güneş İnvertörü Nedir?
Solar inverter, güneş enerjisi sisteminin en önemli parçalarından biridir. Solar inverter, güneş panellerinden çıkan enerjiyi evinizde veya işyerinizde kullanılmak üzere kullanılabilir bir elektrik formuna dönüştürür.
Güneş İnvertörü Nasıl Çalışır?
Bir solar inverter, güneş panellerinizden değişken doğru akımı veya 'DC' çıkışını alarak ve onu alternatif 120V/240V akıma veya 'AC' çıkışına dönüştürerek çalışır. Evinizdeki cihazlar DC akım değil AC akım ile çalışır, bu nedenle solar inverterin güneş panelleriniz tarafından toplanan DC çıkışını değiştirmesi gerekir.
Biraz daha teknik olmak gerekirse; Güneş, silisyum veya galyum arsenitten oluşan yarı iletken katmanlı güneş panellerinizin (veya fotovoltaik (PV) hücreleriniz) üzerinde parlar. Bu katmanlar, bir bağlantı ile birbirine bağlanan hem pozitif hem de negatif katmanların birleşimidir. Güneş parladığında, yarı iletken tabakalar ışığı emer ve enerjiyi PV hücresine gönderir. Bu enerji etrafta dolaşır ve elektronlarını çarparak kaybeder, pozitif ve negatif katmanlar arasında hareket ederek doğru akım (DC) olarak bilinen bir elektrik akımı üretir. Bu enerji üretilir ve daha sonra kullanılmak üzere bir pilde depolanır ya da doğrudan bir invertöre gönderilir (bu, sahip olduğunuz sistemin türüne bağlıdır). İnvertöre enerji gönderildiğinde DC formatındadır ancak evinizin AC'ye ihtiyacı vardır. İnverter enerjiyi alır, bir transformatörden geçirir ve ardından AC çıkışı yayar.
Solar İnverterlerin Türleri Nelerdir?
Artık bir solar inverterin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını biliyorsunuz. Şimdi farklı inverter türlerine bakmanın zamanı geldi. Her biri farklı avantajlara sahip 5 farklı türde solar inverter vardır:
Pil İnverterleri
Güneş sisteminize geriye dönük olarak bir pil takmanız gerekiyorsa veya pilinizi güneş panellerinizden ayrı tutmak ve farklı bir invertör üzerinden çalıştırmak istiyorsanız, bir pil invertörü en iyi seçenektir. Bir pil invertörü, pil gücünüzü 230V AC'ye dönüştürür ve mümkün olan her yerde (şebeke gücü yerine) panonuzu besler.
Merkezi İnverterler
Merkezi bir invertör çok büyüktür ve yüzlerce kilovat (hatta bazen megavat) hacim gerektiren sistemler için kullanılır. Konut kullanımı için değillerdir. Her bir kabin yaklaşık 500kW gücü idare edebilen büyük bir metal kabine benzer. Genellikle ticari olarak büyük ölçekli kurulumlar veya kamu hizmeti ölçekli güneş enerjisi çiftlikleri için kullanılırlar.
Hibrit İnverterler
'Çok modlu inverterler' olarak da bilinen hibrit invertörler, Türkiye'de gittikçe çoğalmaya başladı. Bu inverterler pilleri güneş sisteminize bağlamanıza izin verir. 'DC kuplaj' yoluyla bağlı pillerle bağlantı kurar (hem güneş hem de piller bir invertör kullandığında ve güneş panellerinden gelen DC, pilleri bir DC şarj cihazı aracılığıyla şarj ettiğinde) ve elektroniği pilin şarj edilmesini ve boşalmasını düzenler.
Mikro İnverterler
Adından da anlaşılacağı gibi, mikro invertörler süper küçüktür (ortalama bir kitap boyutunda) ve güneş panellerinin mikro invertörlere oranı 1:1'dir. Diğerlerinin yanı sıra bir mikro invertörün yararı, her bir güneş panelini ayrı ayrı optimize etmeleridir, bu da daha fazla enerji sunar (özellikle gölgeli koşullarda).
String(Dizi) İnverterler
String inverterler, konut kullanımı için en yaygın inverter seçeneğidir ve genellikle güneş enerjisi tesisatı başına 1 dizi inverter vardır. Bir dizi güneş panelinin kendilerine bağlı olması nedeniyle 'dizi inverterler' olarak bilinirler.
İyi Bir Güneş İnverteri Nasıl Olur?
Çok sayıda farklı invertör markası, türü ve boyutu göz önüne alındığında, iyi solar invertörler söz konusu olduğunda göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey vardır. Bunlar şunları içerir:
Hangi boyutta güneş invertörü en iyisidir?
Bu, birçok insanın kafasını karıştıran bir sorudur. Sağlayabileceğimiz en iyi açıklama için, bir güneş enerjisi sisteminin üretebileceği maksimum gücü kaldırabilecek bir invertör almak en iyisidir. Örneğin 3kW'lık bir güneş enerjisi sistemi arayışındaysanız, 3kW'lık panellere ve 3kW'lık bir solar invertere ihtiyacınız olacaktır. Şimdi, bu kuralın istisnaları var, ama burada bunlara girmeyeceğiz (ve onlar da gerçekten kafa karıştırıcıdır!).
Not: İnverterinizin kilovat cinsinden değerinin güneş panellerinin çıkışına eşit veya daha fazla olduğundan emin olun.
Solar inverter hava koşullarına dayanıklı mı?
Bu, inverterinizin nereye yerleştirileceğine bakarken göz önünde bulundurmanız gereken büyük bir şey. Hava koşullarına dayanıklıysa, bu size yerleştirme konusunda biraz daha fazla esneklik sağlar, ancak değilse, koruma için hava koşullarına dayanıklı bir kafes almayı düşünmeniz gerekebilir (ancak ekstra maliyeti olacaktır). Genel kural, solar inverteriniz ne kadar korunursa, o kadar uzun süre dayanır ve o kadar iyi performans gösterir. İlgilendiğiniz solar invertörlerin özelliklerine bakın ve invertörü nereye kurmayı planladıklarını öğrenmek için solar kurulum şirketiyle görüşün.
Güneş inverteri ekranı nasıl olmalı?
Solar invertör ekranına bir göz atın ve doğrudan invertörünüzde ne kadar bilginin görüntülenebileceğini veya uzaktan izleme seçeneğinin olup olmadığını (örneğin, evinizdeki bir konsoldan) görün. Ekranda bulunabilecek bilgilerden bazıları şunları içerir:
- Sistemin kaç saat güç ürettiği
- Sistemin şu anda ürettiği kilovat (kW) sayısı
- Sistemin günlük olarak ürettiği enerji miktarı (kilovat saat)
- Kurulumdan bu yana sistemin ürettiği elektrik miktarı (kilovat saat)
Mobil cihazlarınız veya bilgisayarlarınız için uzak seçenekler bile vardır, bu nedenle ekran söz konusu olduğunda gerçekten bütçenize ve gereksinimlerinize bağlıdır.
Not: Solar inverterlerin derecesini dikkatlice okuduğunuzdan emin olun - bunlar 'DC girişi' ve 'AC çıkışı' açısından derecelendirilir, bu nedenle ihtiyaçlarınıza uygun bir sistem seçtiğinizden emin olun.
Solar inverter garantisi ne kadar olmalı?
Bu büyük bir şey! Şebekeye bağlı eviricilerin çoğu genellikle yaklaşık 10-20 yıl sürer ve (gerçekçi olarak) hepsinin mutlak minimumda 10 yıl sürmesi gerekir. İnvertere bağlı olarak şebekeden bağımsız olanlarda garantiler genellikle 5-12 yıl sürer ve ek ücret karşılığında bazı uzatma seçenekleri bulunur. İstediğiniz invertere ve özelliklerine bir göz atın ve sunulandan daha uzun bir garanti ihtiyacını tartın - unutmayın, garanti ne kadar uzun olursa, o kadar fazla korumaya sahip olursunuz.
Solar inverterimi genişletebilir miyim?
Gelecekte güneş sisteminizi genişletmek istiyorsanız bu dikkate alınmalıdır. Bununla ilgili olarak bir güneş enerjisi elektrikçisiyle konuşmak en iyisidir, çünkü ihtiyacınız olan şey gerçekten çok sayıda farklı faktöre bağlı olacaktır (burada listelenemeyecek kadar çok!).
Şebekeye bağlanacak mısınız?
Şebekeye bağlanacaksanız (güneş panellerinizden gelen enerjinin evinize veya ana enerji şebekesine gittiği yer), verimi en az %93 (trafo bazlı) veya %95 olan solar inverterleri gözden geçirdiğinizden emin olun. Bu, çoğu iyi invertör seçeneği için beklenen verimlilik seviyeleridir.
Ne kadar ödemeliyim?
Bu, en zor sorudur ve kesin bir cevap veremiyoruz. Bu, 800,00$ ile 5.000,00$ veya daha fazla arasında değişen fiyatlarla, ne kadar ödemeniz gerektiğine dair gereksinimlerinize bağlıdır. Size söyleyebileceğimiz tek şey şudur ki “asla en ucuz seçeneği satın almayın”. Uzun ömürlü değiller ve en ucuz seçeneği satın alırken olması gerekenden çok önce başka bir invertör satın alacaksınız.
Herhangi bir sorunuz varsa veya evinize veya iş yerinize gelmesi için solar enerji sistemleri üzerine deneyimli bir ekibe ihtiyacınız var ise CW Enerji ana bayisi olan bizlere gunesten.net web sitemiz üzerindeki iletişimi kanallarından ulaşabilirsiniz.
15.11.2022